Hello Vietnam !
Door: Ben Lommen
Blijf op de hoogte en volg Ben
25 April 2013 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Mijn laatste week in Australie heb ik in Darwin doorgebracht. Vanwege het warme en vochtige weer (35 graden elke dag) had ik besloten om het rustig aan te doen en heb ik veelal bij het zwembad rondgehangen. Ik wilde ook niet meer al teveel geld uitgeven in Australie en overhouden voor de reis in Azie. Ik heb nog wel een bezoekje gebracht aan het krokodillenpark waar ik nog op de foto ben gegaan met een babykrokodil die verassend zacht was.
Maandagmiddag richting het saaiste vliegveld van Australie gegaan voor mijn vlucht richting Singapore,na vier en half uur vliegen was ik in Singapore waar ik een nachtje heb doorgebracht. Hoe toevallig ook was mijn hotel tegenover een microbrouwerij gelegen waar ze heerlijk bruin bier hadden. Verder viel me op dat iedereen hier BMW,Audi of Porsche rijd,aan geld geen gebrek hier.
Dinsdagmorgen weer richting vliegveld gegaan voor mijn vlucht na Ho Chi Minh City in Vietnam. Na een paar uurtjes doorgebracht te hebben op het vliegveld, wat hier in Singapore geen straf is wilde ik gaan boarden toen ik op facebook las dat Andy mijn Duitse kamergenoot in Sydney ook op het vliegveld was, helaas had ik geen tijd meer. In Vietnam aangekomen moest ik nog even wachtten tot visum klaar was maar voor de rest ging alles goed.
Eenmaal buiten wist ik dat ik weer in Vietnam was, alle niet betrouwbaar overkomende mannetjes vragen je voor taxirit na centrum waar je natuurlijk teveel betaald. Na een weer enerverende taxirit door de chaos van Ho Chi Minh ingecheckt bị hotel. Na een stukje door stad te hebben gelopen had ik weer een (Duits-Vietnamese) bierbrouwerij gevonden, een ideale combinatie, Duits bier en Vietnamees eten, hoooofofdgerecht en halve liter bier voor zes euro.
Woensdag na het oorlogsmuseum gegaan waar het afgrijselijk was om te zien wat de amrerikanen hier hebben aangericht met hun bommetjes \, goed dat de yankees hier een lesje hebben gekregen. Smiddags nog na de Bitexco tower geweest, een wolkenkrabber van 300 meter hoog waar van van de 49e verdieping ên moi uitzicht had over de stad.
Vrijdag weer richting vliegveld gegaan voor vlucht richting Da Nang in het midden van Vietnam. Aangekomen wilde ik de bus pakken na Hoi An maar er bleek er geen meer te gaan. Gelukkig kwam ik op het vliegveld twee Australische meiden tegen die ook na Hoi An gingen waarmee ik de taxi heb gedeeld. De meeste mensen gaan na Hoi An vanwege de kleermakers, 500 in totaal in een klein stadje. Je kunt hier voor minder dan 100 euro een maatpak laten maken. Ôp de weg van Da Nang zag ik al veel grote resorts langs het strand, over een paar jaar is het hier net zo bevolkt als in Phuket of Bali. Maar nu is het hier gelukkig nog rustig met het toerisme.
Hier in Hoi An had ik een fiets gehuurd om toch nog beetje sportief te doen, maar met 35 graden was het geen pretje. Via de rijstvelden ben ik na An Bang strand gegaan wat 5km verderop was. Een rustig en mooi strand waar je fijn van je kokosnoot kon genieten. Eenmaal terug gekomen in Hoi An had ik pijn aan mịn kont van het harde zadel en hobbelige wegen hier.
Maaandagmorgen ben ik met de trein van Da Nang naar Hue gegaan. Een treinreis van twee en half uur door de bergen en langs de zee waar je continu eeen mooi uitzicht had. De trein ging op eeen slakkengang maar er was ruimte genoeg zelfs voor mị en niet overbevolkt zoals je in Azie verwacht.
Hier in Hue heb ik de beroemde Citadel bezocht en ben gisteren op excursie na de oude de-militaire zone geweest en nog een bezoekje gebracht aan de beroemde tunnels. Deze waren đuielịk niet geschikt voor mensen groter dan 1,6 m. Het was er benauwd en krap, de lokale bevolking heeft hier 6 jaar 15 tot 30 meter onder de grond geslapen in een ruimte waarbij vergelekenm een nederlandse studentenkamer een paleis is. Ze hadden dan wel een mooi strand in de buurt ;)
Zaterdag ga ik met de bus terug na Da Nang waar ik zondagmiddag terug vlieg na Ho Chi Minh City. Hier heb ik maandagmorgen de bus na Cambodja waar ik een aantal dagen in Phnom Penh blijf en bezoekje ga brengen aan Angkor Wat. Maandag 6 mei vlieg ik van Phnom Penh naar Kuala Lumpur waar ik tot en met donderdag blijf en dan via Dubai terug na Amsterdam vlieg.
Achteraf ben ik blij dat ik Australie heb verlaten, niet vanwege Tanya maar simpelweg omdat je hiier in Azie meer met je geld kunt doen en het net zo mooi is en het eten waarschijnlijk nog beter.
en denk niet dat ik gên Nederlands meer kan, het Vietnamees toetsenbord werkt niet echt mee :)
Groeten vanuit het mooie Vietnam
26 April 2013 - 23:40
Frans Mien:
Ha Ben
Nou jongen, jij hebt toch wel veel gezien en meegemaakt zo te lezen.
Leuk om telkens weer je boeiende verhalen te bekijken.
Mis je de tomaten niet?
Ik denk minder dan Tanya, of niet soms.
Nog 2 weken en dan ben je weer thuis, wat is de tijd toch snel gegaan.
Leuk dat je hier je verjaardag weer kunt vieren.
Tot gauw,
groetjes Frans Mien -
27 April 2013 - 05:54
Ben:
Hallo Frans en Mien,
Het werk op de boerderij was leuk maar drie maanden op het platteland
was achertaf ook lang genoeg. Vooral omdat je maar een keer per week de
stad in kon, haha ja minder dan Tanja, daar moet ik nog anderhalve maand op
wachten voordat ze weer thuis is.
Tot over een paar weken.
Groeten,
Ben